Een huisdier meenemen op vakantie klinkt eenvoudiger dan het is.

Naast maatregelen om exotische ziektes te voorkomen, waarover later meer, zijn er door de overheid opgelegde verplichtingen waaraan u dient te voldoen. Deze maatregelen verschillen tussen de diverse landen, en worden ook nog eens regelmatig aangepast.

Voorlanden binnen de Europese Unie moet uw dier:

  • gechipt zijn
  • een geldig Europees dierenpaspoort hebben, dit is in onze kliniek verkrijgbaar.
  • volgens de regels geënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës)
  • voor vertrek naar verschillende landen een behandeling tegen wormen krijgen.

Verschillende landen kunnen verschillende aanvullende eisen hebben. Als u meer informatie over reizen en vakantie met uw huisdier wilt hebben, neem dan contact met ons op.

Voor landen buiten de Europese Unie:

Voor deze landen geldt dat naast de Rabiësvaccinatie, de identificatiechip, het Europese paspoort, en de gezondheidsverklaring nog een bloedtest verplicht is om aan te tonen dat het dier d.m.v. vaccinaties weerstand heeft tegen rabiës. Deze verplichting geldt ook om het dier weet terug de EU in te krijgen.

Voor de verschillende landen gelden andere protocollen m.b.t. vaccineren, bloedtesten, formulieren, transportkanalen e.d. die zorgvuldig doorlopen moeten worden om aan de eisen te voldoen.

Exotische ziekten

In het buitenland komen exotische ziekten voor die in Nederland niet voorkomen, zodat uw huisdier daar geen weerstand tegen heeft. De kans op het oplopen van een van deze ziektes is niet zo groot, maar de gevolgen als ze het wel krijgen zijn zeer ernstig en kunnen makkelijk fataal aflopen.

Een korte opsomming:

  • Babesiose: parasitaire ziekte die leidt tot aantasting van bloedcellen, wordt overgebracht door teken, komt voor in zuidelijke landen ongeveer vanaf midden Frankrijk.
  • Ehrlichiose: Parasitaire ziekte die de witte bloedcellen aantast, wordt eveneens door teken overgebracht.
  • Hartwormziekte: parasitaire ziekte die leidt tot ophoping van volwassen wormen in het hart en de longslagaderen, met als gevolg hart en longklachten. Wordt overgebracht door diverse stekende insecten en komt voor in zuidelijke landen ongeveer vanaf midden Frankrijk.
  • Leishmania: parasitaire ziekte die leidt tot een chronisch en niet goed te behandelen ziektebeeld.  De ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes, die vooral rond zonsondergang en zonsopkomst actief zijn. De ziekte komt voor in landen rondom de Middellandse zee.

Welke preventieve maatregelen nodig zijn is afhankelijk van de bestemming. Meestal is een combinatie nodig om zowel tegen teken, wormen en muskieten bescherming te bieden. Wij adviseren u graag wat voor uw dier en de betreffende vakantiebestemming de verstandigste bescherming is.

Als uw huisdieren niet mee gaan

Als u uw huisdieren gedurende de vakantie in een pension onderbrengt dan moet u dit ruim van tevoren plannen, want de vakantietijd is natuurlijk de drukste tijd voor pensions. Neem contact op met het pension of er plaats is en of ze speciale eisen hebben qua entingen.

Voor pensionbezoek moeten de dieren in ieder geval hun jaarlijkse vaccinatie gehad hebben en honden daarnaast nog een kennelhoestvaccinatie. Het liefst moet het een en ander ruim van tevoren worden gedaan.

 

Uw dier vindt het prettig om iets vertrouwds van thuis mee te krijgen naar het pension (speeltje, een niet gewassen kleedje, enz.)
Aan te raden is om uw huisdieren te ontvlooien voor ze het pension in gaan en te ontwormen als ze weer thuis zijn na een pensionvakantie.