Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Bij kortharige konijnen hoeft er weinig aan de vacht te gebeuren, maar in de rui is het

verstandig om de losse haren uit te borstelen of weg te plukken zodat het konijn ze niet binnenkrijgt bij het wassen.

Teveel haar kan, vooral in combinatie met te weinig vezels eten, zorgen voor verstoppingen. Langharige konijnen moeten regelmatig geborsteld worden om vervilten, en daardoor huidirritaties en oververhitting, te voorkomen.

 

Kijk regelmatig even in de oren van het konijn en kijk of de ogen schoon zijn. Tranende ogen kunnen komen door wat stof uit bijvoorbeeld hooi, maar kunnen ook duiden op een infectie.
Bij konijnen die binnen leven of buiten op een zachte ondergrond worden de nagels te lang als u ze niet regelmatig even bijknipt. Ze kunnen dan breken. Lange nagels aan de achterpoten kunnen er bovendien voor zorgen dat het konijn teveel op zijn hakken gaat leunen, waardoor hij daar wonden kan krijgen.

 

Ook te dikke konijnen die weinig bewegen of konijnen die veel op harde, ruwe ondergrond zitten, kunnen last krijgen van wonden aan hun voetzolen. Controleer ze regelmatig zodat u er in zo’n geval op tijd bij bent, voor het gaat ontsteken.

 

Konijnen moeten voldoende kunnen knagen en kauwen zodat hun gebit netjes afslijt. Zorg daarom voor knaagmateriaal zoals takken van de wilg, hazelaar, berk of appelboom. Geef geen knaagsteen of liksteen, hierin zit te veel kalk en daarvan kunnen konijnen blaasgruis en blaasstenen krijgen.

kat