Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Uitwendige parasieten zijn parasieten die aan de buitenkant van het dier leven. 

 

Mijten

Er zijn veel soorten mijten, de bekendste mijten bij konijnen zijn oormijt en vachtmijt. Mijten zijn spinachtige insecten die met het blote oog niet te zien zijn. Veel konijnen hebben mijt zonder dat ze er last van hebben, pas al de weerstand afneemt krijgt het dier klachten. De besmetting van mijt kan komen door andere dieren of het hooi en stro. 
De mijten leven in de huid en zijn daar moeilijk te bestrijden. De meeste middelen tegen mijt doden niet de eitjes, daarom is herhalen van de behandeling van groot belang.

 

Symptomen

 • witte schilfers
 • huid irritatie
 • krabben
 • korstjes
 • kale plekken

Oormijt
Oormijt leeft in de gehoorgang van het konijn en eet oorsmeer en huidschilfers. In de beginfase ontstaat er een witte, wasachtige oorsmeer. Als de oormijt er langere tijd zit ontstaat er dikke, zwart rode, korrelige afscheiding en de oorschelp komt vol met korsten te zitten.
Als de oormijt onbehandeld blijft kan het zelfs uitbreiden tot een middenoorontsteking, torticollis of hersenvliesontsteking.

 

Symptomen

 • Overmatig oorsmeer
 • Schudden met kop, kop scheef houden
 • Korsten op het oor
 • Kale plekken rond het oor
 • Torticollis

Oormijt
Schimmel
Veel dieren hebben schimmel maar hebben hier geen klachten van, pas als de weerstand verlaagt komen er klachten. Schimmel is besmettelijk voor mensen en dieren. De klachten variëren van dunne beharing met kleine korstjes tot grote kale plekken.
Schimmel kan hardnekkig zijn en wordt vaak met een combinatie van medicijnen bestreden.

Ringworm
Ringworm is een type schimmel dat zich zoals de naam al verraad in een ring uit. Het midden van de ronde plek geneest weer en zo ontstaat er een rode ring.
De ring is niet erg pijnlijk, maar kan wel behoorlijk jeuken. De ringen kunnen overal op het lichaam ontstaan. 

Symptomen

 • Rode ringen met korstjes
 • Schilfers
 • Jeuk
 • Bultjes
 • Haaruitval

Vlooien
Vlooien zijn kleine zwarte insecten die leven van het bloed van het konijn. Vlooien kunnen makkelijk van dier naar dier springen en leggen eitjes in de omgeving. Als u het konijn met een vlooienkammetje kamt ziet u zwarte pitjes in de kam. Dit zijn bloedstolseltjes van het bloedzuigen, ze worden rood als u ze nat maakt.
Let wel op met de handeling tegen vlooien, de meeste honden en katten middelen zijn schadelijk voor het konijn. Vraag altijd raad aan de dierenarts of assistente.


Luizen
Ook luizen zuigen bloed en irriteren de huid van het konijn. Luizen leggen witte eitjes in de vacht van het konijn, in een donkere vacht zijn ze goed te zien. Omdat in tegenstelling tot de vlo, de luis zijn eitjes in de vacht legt is besmetting van andere dieren minder waarschijnlijk. Bij behandeling is het belangrijk dat de ligplek en de vacht goed wordt schoongemaakt.
Vlooien en luizen kunnen VHD en Myxomatose overbrengen.


Teken
Buitenkonijnen kunnen last van teken hebben. Teken kunnen besmet zijn met de ziekte van Lyme, ook wel Borreliose. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Borrelia). Deze bacterie wordt via besmette teken verspreid naar mensen, honden, katten, knaagdieren, vogels, konijnen en egels. Alleen mensen en honden kunnen de ziekte van Lyme ontwikkelen.
Helaas bestaan er geen preventieve middelen tegen teken bij het konijn.


Myiasis
Natte vacht met wat huidbeschadiging of plakpoep aan de kont van het konijn zijn een broedplaatst voor de blauw-groene vlieg. De vlieg legt zijn eitjes in de wondjes of in de plakpoep in de vacht. Zodra de eitjes uitkomen, kruipen de larven onder de huid en eten zich een weg het konijn in. Het is zeer pijnlijk en kan lijden tot de dood.
Stekende vliegen
Deze vliegen steken het konijn en veroorzaken zo dikke, pijnlijke en jeukende bulten. De stekende vlieg brengt ook besmettelijke ziektes over zoals, VHD en Myxomatose.

kat