Veel konijnen hebben last van gebitsproblemen.

Een belangrijke oorzaak van de gebitsproblemen is dat de kiezen en snijtanden van konijnen blijven altijd doorgroeien. Als ze lang kauwen op vezelrijke voeding slijten de kiezen en tanden mooi af. Er zijn twee belangrijke factoren bij gebitsproblemen; de stand van de kiezen en snijtanden en de voeding die ze krijgen.

 

Stand van het gebit
Bij veel konijnen staan de kiezen niet mooi op elkaar. Hierdoor groeien de kiezen naar binnen of naar buiten. Als ze naar binnen groeien zie je soms dat er een brug kan ontstaan. Doordat de kiezen in het midden naar elkaar toe groeien tot ze bij elkaar komen kan het konijn de tong niet meer bewegen waardoor het eten erg moeilijk tot onmogelijk wordt. De delen die naar buiten of naar binnen groeien vormen scherpe haakjes die in de wang of tong steken. Vaak stopt het konijn dan ook met eten. Hetzelfde ontstaat ook als de voortanden niet goed op elkaar staan. Hierdoor ontstaan zogenaamde 'olifantstanden'. De voortanden krullen dan naar buiten of zelfs naar binnen, waar ze in het gehemelte prikken of soms zelfs door de lip heen groeien.

 

Voeding
Konijnen hebben voeding nodig waar ze heel lang op moeten kauwen. Heel belangrijk is dus hooi. In konijnenvoer dat je in de winkel koopt zitten vaak veel verschillende brokjes. Ze eten hier de lekkerste dingen uit en laten de gezonde brokjes liggen. Een konijn heeft maar heel weinig brokjes nodig. Ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht. De rest van de voeding moet uit hooi bestaan. Ook verse groenten mogen gegeven worden.
Als een konijn voeding krijgt die onvoldoende vezels bevat, kunnen er ook haken op de kiezen ontstaan. Omdat het konijn niet genoeg kauwt, slijten de kiezen niet genoeg af. Hooi is het belangrijkste bestanddeel van konijnenvoer. voldoende waardoor ze niet voldoende afslijten. Zo ontstaan de haken.

 

Symptomen
De voortanden kunt u zelf heel gemakkelijk controleren door de lipjes iets op te tillen. De kiezen zijn zonder instrumenten niet te bekijken. Het eerste signaal is dat een konijn minder gaat eten of stopt met eten. Vaak tonen ze wel interesse in hun voer maar eten het niet op of minder dan normaal. Als dit het geval is, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Konijnen moeten namelijk blijven eten anders kunnen ze sterven.
Ook wortels van gebitselementen kunnen doorgroeien naar boven of beneden. Als je zwellingen of abcessen onder aan de kaak ziet kun je hier aan denken.

 

Behandeling
Doorgroeiende tanden en kiezen kunnen door de dierenarts op normale lengte geslepen of geknipt worden. Bij een gebitsbehandeling wordt het gehele gebit bekeken van het konijn en indien nodig worden gebitselementen ingekort waarna het konijn meteen na de behandeling weer lekker kan eten!