Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Een kat kan niet met woorden vertellen of en waar hij/zij pijn heeft.

Zij zeggen het met hun lichaamstaal. Net als bij mensen is pijn een waarschuwingssignaal van het lichaam, om eventuele (verdere) verwonding te voorkomen. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe een dier reageert op pijn.

 

We onderscheiden twee soorten pijn:

  • Acute pijn
  • Chronische pijn

 

Acute pijn zal niemand ontgaan. Het dier zal direct terugtrekken en gillen, krijsen of uithalen. Deze reactie is een onbeheerste reflex op heftige pijn.

Op doffe, chronische pijn reageert een dier zelden opvallend of heftig: hij zal hooguit sneller ademen, trillen of knarsetanden.

 

Pijn en verandering van gedrag

Ieder dier is verschillend en gedraagt zich anders. Katten staan dicht bij de natuur en als je zwakte toont ben je over het algemeen het haasje op de ladder van de evolutie.

Soms gaan katten door pijn of omdat ze zich niet lekker voelen minder eten en drinken waardoor ze afvallen.

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar het vóórkomen van gewrichtsproblemen bij katten. In tegenstelling tot honden, zullen katten niet snel laten merken dat ze last hebben van hun gewrichten. Echter uit onderzoek is gebleken dat 65% van de oudere katten in min of meerdere mate last heeft van artrose.

 

De symptomen zijn vaak subtiel:

  • minder goed kunnen opspringen
  • minder spelen
  • pijn bij optillen
  • agressie, bang voor pijn die kan komen
  • terugtrekken, gaan liggen op plaatsen waar hij nooit heeft gelegen

 

Verder zijn er uiterlijke kenmerken die op pijn kunnen duiden. De vacht kan dof en warrig worden door pijn en stress. Katten poetsen zich minder, ook omdat ze door stramheid er niet goed meer bij kunnen.

kat