Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Het onderzoeken van urine kan helpen bij het stellen van een diagnose. Het geeft de dierenarts informatie over de concentratie van de urine, de werking van de nieren en of de urine bijvoorbeeld suiker, bloed of kristallen bevat.

Een plasje opvangen bij de kat klinkt vaak eenvoudiger dan het is. Hardnekkige katten kunnen soms zo maar meer dan 24 uur hun plas ophouden.

We geven u dan ook graag wat tips voor het opvangen van urine bij de kat:

  • Heeft u meerdere katten en wilt u zeker weten dat u de urine van de juiste kat bij ons inlevert, zet de kat dan met een kattenbak in een aparte ruimte. Als dit te veel stress geeft kan het gemakkelijker zijn om juist de eventuele andere katten apart te zetten.
  • Maak de kattenbak zo goed mogelijk schoon en spoel resten reinigingsmiddelen goed weg, omdat deze de uitslag van het urineonderzoek kunnen beïnvloeden, en maak de bak vervolgens goed droog.
  • Als de kat niet op een lege bak wil plassen, kunt u bij ons speciale plastic korrels kopen die geen vocht opnemen. Deze korrels kunt u na gebruik afspoelen (bv. in een vergiet) en indien nodig meerdere keren gebruiken. In de verpakking zit een pipetje om de urine op te zuigen en een buisje om de urine te bewaren. Een andere mogelijkheid is om een plastic zak in repen te knippen en dit plastic als kattenbakvulling gebruiken.
  • Sommige katten kunnen erg lang hun plas ophouden (48 uur), dus geef niet te snel op!
  • Als een kat in huis plast is het soms mogelijk om met een spuitje wat urine op te zuigen (als een kat bijvoorbeeld op de vloer plast). De vloer moet dan wel schoon zijn. Een spuitje kunt u bij ons op de praktijk ophalen.
  • Breng de urine in een goed gesloten potje, buisje of spuitje het liefst zo snel mogelijk naar de dierenkliniek. Na een paar uur ontstaan er kristallen in de urine en is de uitslag niet meer betrouwbaar.
  • Als u niet in staat bent om deze direct te brengen, bewaar de urine dan even in de koelkast. Zorg dat de urine wel binnen 3-4 uur bij de dierenkliniek is afgeleverd.
  • U kunt de urine langsbrengen tijdens onze openingstijden, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00u en 19.00u.

Als het niet lukt om urine thuis op te vangen, kunt u ons bellen op 030-2615192 voor een verder plan.

kat