Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Poetsinstructie voor het gebit van de kat.  
  • Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelf-reinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd.

  • Als het dier dit toelaat doet men hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met de blote vinger of met een gaasje gedrenkt in bouillon voor de smaak. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten mond, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Niet forceren en regelmatig laten slikken.

  • Als dit voorspoedig gaat kan men de mond iets openen en met het echte poetsen beginnen. Ook nu weer alléén de buitenzijde van de kiezen en tanden poetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel en een tandpasta voor dieren. Deze is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals vlees, kip of vis.

  • Poetsen moet een dagelijkse routine worden, als er opnieuw tandsteen ontstaat is dat een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat binnen 24 uur tot 48 uur opnieuw tandplaque en zal het verkalkingproces tot tandsteen opnieuw plaatsvinden. Tevens kan men op deze manier regelmatig de mondholte, tong en gehemelte controleren op onregelmatigheden.

  • Na de poetsbeurt moet er iets leuks volgen voor uw kat. Neem even de tijd om met hem/haar te spelen of geef een brokje/snoepje uit de hand. Op deze manier zal uw kat de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hierop volgt.

  • Sommige katten laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij katten met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse controle waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we ook het gebit van uw kat.
 
Sommige katten laten het poetsen niet goed toe, dan zijn er op het gebied van voeding goede alternatieven. As een kat al tandsteen heeft is het advies deze eerst professioneel (onder sedatie) te laten schoon-maken en polijsten.

kat