Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Je hebt katten die uit een kommetje drinken, maar op zo’n manier dat ze het water met haar pootje eruit laten spatten. 

Je hebt katten die het water uit de kom op de grond laten stromen, en van de vloer drinken. Ook kunnen katten op de wc-bril balanceren en uit de pot drinken. En heb je een buitenkat, dan kan ze zelfs de voorkeur geven aan regenwater in plaats van het verse water dat je haar voorschotelt. Sommige katten kunnen erg kieskeurig zijn met water. Ook al staat er vers water gedurende de hele dag; zodra je de kraan openzet komen ze er plotseling aan om te drinken.

 

Vanwaar dit vreemde gedrag? Niemand weet precies waarom katten zo kieskeurig zijn met hun water, maar er zijn een aantal theorieën. Er kan een instinctieve afkeer zijn van stilstaand water. In het wild drinkt een kat vaak alleen bewegend water. Dit helpt te voorkomen dat ze ziek wordt. Een andere mogelijkheid is dat de kat heeft geleerd dat water meestal koeler is wanneer het uit de kraan komt of uit de lucht valt. Het is ook mogelijk dat het water als speelgoed is voor de kat.

Voor een kat is het omkeren van de waterkom of het proberen te vangen van druppels water die uit de kraan vallen een geweldig spelletje, met als extra voordeel dat het de dorst lest.
Katten hebben niet de behoefte om veel water te drinken, vooral niet als ze blikvoer of voer uit zakjes eten, omdat deze veel vocht bevatten. Het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat een kat altijd bij vers water kan komen.

 

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een kat aan te moedigen om uit haar kommetje te drinken. Probeer om haar waterschaaltje niet naast het voer te zetten. Sommige katten vinden het lekker als er een paar ijsblokjes in het water liggen. Soms kan de kat ook voorkeuren hebben wat betreft de vorm en het materiaal van de drinkbak. Verschillende typen kommetjes zullen verschillende smaken aan het water geven.

Er zijn kommetjes van plastic, metaal, keramiek en glas. Als je kat ervan houdt om haar kom om te gooien, ga dan op zoek naar een ruimere, rubberen kom. Dit zal zelfs de meest fanatieke katten van dit gedrag weerhouden.

 

Er zijn ook speciale kattenfonteinen die een constante waterstroom hebben of worden geactiveerd zodra een kat de fontein nadert. Deze vereisen elektriciteit om te kunnen stromen, dus een plek dichtbij een stopcontact is een vereiste. Ook kun je af en toe de kraan laten druppelen zodat de kat hieruit kan drinken. Wanneer ze genoeg dorst heeft zal een kat overal uit drinken, maar soms als traktatie wat water uit de kraan geven zal door bijna iedere kat erg gewaardeerd worden.

kat