Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Het onderzoeken van urine kan helpen bij het stellen van een diagnose. Het geeft de dierenarts onder andere informatie over de concentratie van de urine, de werking van de nieren en of de urine bijvoorbeeld suiker, bloed of kristallen bevat.We geven u graag wat tips voor het opvangen van wat urine bij de hond.

  • Urine opvangen bij de hond gaat het makkelijkst bij de eerste uitlaatbeurt in de ochtend, omdat de hond dan hoogstwaarschijnlijk nodig moet plassen. Het kan handig zijn om dit met twee personen te doen: de één neemt de hond aan de lijn en de ander loopt mee om de urine op te vangen.
  • Laat de hond aangelijnd naar buiten en houd hem of haar goed in de gaten tot er een plekje wordt gezocht en gesnuffeld.
  • Wanneer de hond begint met plassen houdt u een bakje, potje of steelpannetje onder de straal en vangt zo de urine op. Niet het hele plasje hoeft te worden opgevangen, 3-5ml is voldoende.
  • Bij teven is het gebruiken van een plat schaaltje handig, dat u onder de hond schuift op het moment dat ze gaat zitten. Bij reuen is het opvangen van urine vaak wat makkelijker maar moet u iets beter richten als de poot omhoog gaat. o Sommige honden zullen weglopen op het moment dat u dichterbij komt met het potje of bakje. Bij deze dieren kan het handig zijn om met een soeplepel of juslepel de urine van een afstandje op te vangen.
  • Na het opvangen van de urine doet u deze in een schoon en goed gesloten potje. Er mogen geen zeep- of suikerresten achterblijven (bij bijvoorbeeld een jampotje) omdat dit de resultaten van het urineonderzoek kan beïnvloeden. U kunt hiervoor ook een spuitje of potje ophalen bij de dierenkliniek.
  • Breng de urine het liefst zo snel mogelijk naar de dierenkliniek. Na een paar uur ontstaan er kristallen in de urine en is de uitslag niet meer betrouwbaar.
  • Als u niet in staat bent om deze direct te brengen, bewaar de urine dan even in de koelkast. Zorg dat de urine wel binnen 3-4 uur bij de dierenkliniek is afgeleverd.
  • U kunt de urine langsbrengen tijdens onze openingstijden, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00u en 19.00u.

Als het niet lukt om urine thuis op te vangen, kunt u ons bellen op 030-2615192 voor een verder plan.

kat