Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Pups krijgen net als mensen eerst een melkgebit.

Tussen de 4e en 7e maand gaan ze wisselen. Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd en valt het melkgebit uiteindelijk uit. Vooral bij kleine rassen zie je soms dat de melktandjes niet uitvallen. Helaas komt het ook voor dat als de melktand niet uitvalt, de blijvende tand zich ontwikkelt in een verkeerde stand omdat hij in de verdrukking zit. Hierdoor kan het sluiten van de bek soms in de verdrukking komen. Zo  kunnen de hoektanden van de onderkaak in de bovenkaak prikken of tegen andere tanden aankomen. De dierenarts moet in die gevallen een handje (of hondje) helpen.

 

Als het tandvlees gezwollen en rood is en het bloedt gemakkelijk, dan is het ontstoken. Dit wordt gingivitis genoemd. Door deze ontsteking kan de hond uit de bek stinken. Door de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken. De tandhals en wortels worden nu zichtbaar. Als hier niets aan wordt gedaan, kan de ontsteking zo uitgebreid worden dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt. Dit noemt men parodontitis.

 

De hond is ook gevoelig om tandplak te krijgen. Tandplak is een zachte laag op de tanden en kiezen die bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. Onder invloed van bestanddelen uit het speeksel kunnen er verkalkingen optreden waardoor er tandsteen gevormd wordt. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waardoor er een ideale plek ontstaat waar bacteriën zich kunnen nestelen en uitbreiden. De bacteriën zitten samen met voedselresten tussen tandvlees en tandsteen en kunnen op deze manier tandvleesontsteking veroorzaken. Als er niks aan gedaan wordt kan de tandvleesontsteking zich uitbreiden naar onderliggend weefsel. Hierdoor kunnen tanden gaan rotten, trekt tandvlees zich terug, wortels komen bloot te liggen, de tanden verliezen hun stevigheid in de kaak en kunnen zelfs uit de bek vallen.

 

gebit info hond

 

De volgende symptomen kunnen wijzen op gebitsproblemen:

  • Moeite met kauwen of helemaal niks eten
  • Vieze geur uit de bek
  • Rood en snel bloedend tandvlees
  • Kop scheef houden tijdens eten
  • Pijnlijke bek/ kop wegtrekken als u hem wilt aaien
  • Speekselen / kwijlen
  • Aan één kant kauwen

 

Als uw hond last heeft van tandsteen moet dit verholpen worden om ergere problemen te voorkomen. Tandsteen kan niet verwijderd worden door middel van tanden poetsen, maar kan alleen verwijderd worden door middel van een ultrasoon tandreinigingsapparaat. Door hoog frequente trillingen wordt het tandsteen los getrild. Als de tanden schoon zijn worden ze gepolijst zodat ze een glad oppervlak krijgen waardoor bacteriën zich niet zo makkelijk kunnen vasthechten. Door tandplak te voorkomen (poetsen!)  kunt u de vorming van tandsteen tegengaan.

 

Een enkele keer kan een tand of kies afbreken. Vooral de diepere breuken kunnen pijnlijk zijn omdat de mergholte van de tand geraakt wordt. Hierdoor ligt het wortelkanaal open. Als het wortelkanaal open is, is de weg vrij voor bacteriën die een ontsteking van de tand of kies kunnen veroorzaken. Dit is erg pijnlijk en het is daarom noodzakelijk om de aangetaste tand of kies te behandelen.

kat