Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller.

Bij mensen is dit een relatief veilig middel. Echter, bij honden en katten kan paracetamol ernstige vergiftigingsverschijnselen geven met, in het ergste geval, de dood tot gevolg.
Honden reageren minder heftig op paracetamol dan katten. Bij honden worden vergiftigingsverschijnselen gezien als er meer dan 100 mg per kg lichaamsgewicht aan paracetamol wordt opgenomen. Voor een hondje van 5 kg is één tablet paracetamol dan ook al giftig.

 

Omdat honden de paracetamol slecht afbreken en met name de afbraakprodukten giftig zijn, stapelen de giftige stoffen zich op als de paracetamol vaker gegeven wordt. Los van het risico van overdosering blijkt paracetamol bij de hond slechts anderhalf uur te werken na toediening. Door de zeer korte werkzame periode bij honden is het gebruik van weinig nut. Er is bovendien veel risico op ongewenste bijwerkingen.

 

Geef geen paracetamol aan uw huisdier! Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond wel paracetamol binnen heeft gekregen. Als het minder dan 2-4 uur geleden is dat uw hond paracetamol binnen heeft gekregen, dan is het belangrijk om het dier onder toezicht van een dierenarts te laten braken of de maag te laten spoelen. De dierenarts zal u ook advies kunnen geven wat er nog meer gedaan kan worden. Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken, want ook dit kan grote schade aan de organen geven.

 

kat