Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Steeds meer wordt er bekend over emoties die dieren hebben.

Er is duidelijk geworden dat angst bij dieren een emotie is, vergelijkbaar met de angst zoals wij mensen (ook zoogdieren) die kennen. Angst is een emotie die van groot belang is om te overleven. Die emotie van het dier kan door ons worden herkend door de lichaamstaal van het dier te lezen. De emotie zelf is geen gedrag. Met andere woorden: Het beïnvloeden van de emoties van uw dier door hem/haar te troosten of te steunen heeft niets te maken met het aanleren van gedrag.

Wetenschappelijke onderzoeken van 1967, 1998 en de onlangs gepubliceerd onderzoeken, wijzen uit dat de oude wijsheid `niet troosten bij angst, want dat versterkt de angst` op een misverstand berust. Bij dit misverstand worden twee leerprincipes (operante - en klassieke conditionering) door elkaar gehaald en werd angst als gedrag gezien en niet als een emotie.

 

Uit recent onderzoek blijkt dat honden elkaar ook troosten. Uit deze studies blijkt bijvoorbeeld dat wanneer er een conflict is geweest tussen twee honden, zij door andere honden worden getroost door bijvoorbeeld elkaar te begroeten of te likken.

 

Als je je hond troost als hij angstig is verander je niet zijn gedrag maar beïnvloed je zijn emoties. Voor optimaal effect neem je afstand van datgene waar hij angstig voor is en kunt u daarbij de hond:

  • Rustig achter zijn oor te kroelen
  • Te Knuffelen
  • Geruststellend toe te spreken
  • Tegen je aan te houden
  • Een voor je hond leuk spelletje te spelen

 

Het troosten van uw hond wordt door de hond als prettig ervaren en geeft een gevoel van veiligheid welke u hem biedt. Dit zal de relatie tussen u en uw hond ten goede komen.

 

Tenslotte: Als uw hond ergens van schrikt en hij herstelt zich vrij snel kunt u dat schrikken negeren. Corrigeer of straf uw hond nooit omdat hij angstig is. Dit heeft alleen maar een averechts effect. Blijft de hond angstig dan kunt u handelen zoals hierboven aangegeven.
Het voorkomen dat uw hond angstig wordt kan o.a. door een goede socialisatie en door uw hond leiding te geven in de dagelijkse omgang met hem.

 

Bij vragen over hondengedrag kunt u contact opnemen met onze specialiste in hondengedrag: Lisette Zweers-van der Staak.

kat