Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Nagels knippen kun je prima zelf doen, maar wees voorzichtig en neem er de tijd voor. Een nagel bij de kat en de hond is anders gebouwd dan die van ons.

De ronde vorm van de nagel vereist een speciale kniptang. Bij een gewone kniptang plet je de nagel tot in het leven en dat geeft een flinke pijnscheut voor het dier. Vooral bij oudere dieren is het leven in de nagel vaak langer dan je verwacht.


Het leven is een roze gedeelte dat in de nagel zichtbaar is, tenminste bij de witte nagels. Dit gedeelte bevat bloedvaten en zenuwen. Blijf met knippen altijd twee millimeter van het leven verwijderd, en zorg dat je niet in het leven knipt. Dat is erg pijnlijk voor het dier en de nagel kan hevig bloeden. Bij zwarte nagels zie je het leven niet, en moet je dus gokken of je goed zit. Knip je toch te ver dan kun je de ontstane bloeding stoppen door er met een schoon doekje tegenaan te drukken. Ook aluin kan helpen om de bloeding te stelpen. Aluin werd als bloedstelpend middel gebruikt door mannen die zich bij het scheren gesneden hadden. De stof bindt zich aan eiwitten van de beschadigde huid en laat deze samentrekken waardoor de bloeding stopt. Ook heeft aluin een ontsmettende werking.

Gewone nagel hondNagels kat


Zoals je ziet hoeft nagels knippen niet zo simpel te zijn. Wees voorzichtig met knippen en knip niet eerder dan als je zeker weet dat je goed zit. Zorg dat je genoeg licht hebt, zet je bril op als je die nodig denkt te hebben en doe het nooit als een haastklusje. Het is handig als iemand het dier vasthoudt als je nog niet vaak nagels hebt geknipt. Een idee kan zijn om het de eerste keer eens te laten voordoen in een trimsalon of door een dierenartsassistent. Als je bang bent om in het leven te knippen kun je de nagels ook bijhouden met een grove vijl. Bijkomend voordeel is dat het leven zich terugtrekt door te vijlen.

kat