Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem.

Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem het lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën en schimmels.

In het geval van een allergie gaat het immuunsysteem de strijd aan met ‘onschuldige' eiwitten, de allergenen.

 

Allergieën hebben complexe oorzaken, waarbij zowel aanleg als omgeving een rol spelen. Sommige dieren (en ook mensen) kunnen een erfelijke aanleg voor allergieën hebben. Factoren als roken, luchtverontreiniging maar ook een overdreven hygiëne kunnen het risico om een allergie te ontwikkelen verhogen.

 

Een veel voorkomende allergie is atopie. Atopie is een ander woord voor omgevingsallergie. Bij deze vorm van allergie zijn er vaak seizoensgebonden klachten, d.w.z. dat de klachten uitsluitend aanwezig zijn, of in ieder geval veel erger, in het bloeiseizoen van de planten waarvoor ze allergisch zijn. Echter: het hoeft niet altijd seizoensgebonden te zijn, denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt.

 

Bij een pollenallergie krijgen de dieren last van klachten zodra er stuifmeel door de lucht vliegt:  jeuk, een rode huid, erge haaruitval, kale plekjes en ontstekingen zijn de meest voorkomende verschijnselen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen korstjes op hun kop, oorontsteking of geïrriteerde ogen. Met name bij katten zie je dat stuifmeel een reactie op de luchtwegen kan geven, vergelijkbaar met astma bij de mens.


Veel voorkomende allergenen zijn:

 • Luchtwegallergenen
  Deze allergenen komen met de ingeademde lucht in onze luchtwegen en veroorzaken daar een allergische reactie. De meest bekende luchtwegallergenen komen voor in pollen, in de uitwerpselen van de huisstofmijt, in de huidschilfers of uitwerpselen van dieren.
 • Allergenen in voedingsmiddelen
  Tot de meest voorkomende voedselallergieën behoren koemelk, eieren, vis, schaaldieren, noten, granen, ontbijtgranen, citrusvruchten, pinda's en sojabonen.
 • Allergenen in geneesmiddelen
  Een bekend voorbeeld is een allergie voor antibiotica zoals penicilline.
 • Insecten gif
  Allergie voor een bijen- of wespensteek.
 • Huidallergenen
  Na contact met bijvoorbeeld wol, een wasmiddel of nikkel kunnen allergische verschijnselen op de huid ontstaan, zoals roodheid, jeuk en schilfering.

De dierenarts kan beoordelen of uw dier last heeft van een allergie. Door middel van een test kan je dierenarts ook (laten) vaststellen waar het dier allergisch voor is en welke maatregelen je kunt treffen. Tegenwoordig zijn er goede medicijnen die allergie helpen onderdrukken, maar ook voeding of voedingssupplementen kunnen verlichting van de klachten geven. Bij verdenking van een allergie loont het zeker de moeite om uw dier te laten onderzoeken zodat we samen kunnen kijken hoe we de klachten kunnen verminderen of verhelpen.

Andere tips bij een ingeademde stoffenallergie die kunnen helpen zijn:

 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten.
 • Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
 • Plaats horren voor ramen en deuren tegen de pollen.
 • Droog wasgoed liever niet buiten want kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
 • Houd in de auto de ramen en blowers dicht, indien het niet te warm wordt.
 • Kies voor vakantie aan zee of hoog in de bergen, daar is de stuifmeel concentratie lager.
 • Ga wandelen na een regenbui of ’s morgens vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht is het laagst.

Helaas is atopie niet te voorkomen, maar met een juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste dieren prima en (voor het grootste deel van het jaar) klachtenvrij oud worden.

kat