Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van het nieuwe type coronavirus, COVID-19, tot een internationale gezondheidscrisis verklaard.

Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de gezondheidsproblemen en risico’s die dit virus bij mensen kan veroorzaken, maar hoe zit het met onze huisdieren? Zijn zij ook gevoelig voor dit virus en kunnen zij andere dieren of mensen besmetten? Aangezien er nog vrij weinig bekend is over dit virus en er nog volop onderzoek wordt gedaan zal dit artikel bij belangrijke actuele bevindingen worden bijgewerkt.

Verschillende types coronavirussen bij onze huisdieren
Er zijn veel verschillende typen van het coronavirus. Het is al lang bekend dat honden en katten hun eigen specifieke coronavirussen hebben. Bij katten komt het Feline coronavirus voor, dat bij een chronische infectie kan leiden tot Feline Infectieuze Peritonitis. Bij deze dodelijke kattenziekte treedt een heftige ontstekingsreactie op rond de vaten in weefsels zoals de buik, nieren en hersenen. De meeste infecties met een coronavirus leveren bij katten trouwens geen problemen op. Bij honden komen maagdarmproblemen door een corona-infectie voor, die gepaard gaat met milde tot ernstige diarree. Daarnaast kunnen honden ook besmet raken met nog een ander type coronavirus dat leidt tot luchtwegproblemen zoals hoesten, niezen en neusafscheiding. Belangrijk om te weten is dat al deze types coronavirussen al langer bestaan en hiervan geen dier-op-mens besmettingen bekend zijn.

Kunnen huisdieren geïnfecteerd worden met Corona COVID-19?
Het type coronavirus waar op dit moment een uitbraak van is, is het type COVID-19. Wereldwijd zijn er tot nu toe slechts enkele meldingen gemaakt van positief geteste honden en katten. Daarnaast is er een tijger uit de Amerikaanse Bronx Zoo positief getest op het coronavirus. Ook in Nederland zijn een hond en enkele katten besmet geweest met het coronavirus. Bij al deze dieren wijst alles erop dat ze zijn besmet geraakt door de eigenaren of verzorgers die zelf besmet en ziek waren.


In Nederland is het coronavirus ook bij een aantal nertsen op meerdere nertsenbedrijven aangetoond. De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk besmet door medewerkers van de bedrijven. Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar de besmettingen op deze bedrijven en in de directe omgeving.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat het coronavirus kan worden overgedragen van besmette huisdieren op mensen.

Moet contact tussen huisdieren en andere dieren worden vermeden?
Uit onderzoek blijkt dat katten ziek kunnen worden van het COVID-19 virus. Verschijnselen die op kunnen treden zijn maag- en darmproblemen en luchtwegklachten. In een experimenteel onderzoek is aangetoond dat katten elkaar kunnen besmetten, maar er is nog geen bewijs dat dit onder normale omstandigheden ook kan. Er zijn nog geen aanwijzingen dat besmette honden het virus over kunnen dragen naar ander honden.

U kunt uw gezonde hond dus gewoon uitlaten en in contact laten komen met andere honden. Uw kat mag gewoon naar buiten.


Moet contact met huisdieren of andere dieren vermeden worden als iemand besmet is met COVID-19?
De kans op besmetting van eigenaar op huisdier is erg klein, maar uit voorzorg heeft het RIVM de volgende adviezen voor de volgende situaties gegeven:

  • Personen in het huishouden van het huisdier hebben geen klachten > Er zijn geen maatregelen nodig voor het contact met huisdieren. Het dier mag gewoon naar buiten.
  • Het huisdier is ziek, personen in het huishouden hebben geen klachten > Er is hoogstwaarshcijnlijk geen sprake van een COVID-19 infectie bij het dier. Het dier mag gewoon naar buiten.
  • Personen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), het huisdier is niet ziek > Uit voorzorg wordt geadviseerd om rechtstreeks contact en intensief knuffelen met het huisdier te vermijden. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen was dan uw handen voor en na het contact met het dier en draag indien mogelijk een mondkapje. Het dier mag gewoon naar buiten.
  • Personen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts) en het huisdier is ziek > Er is een kleine kans dat het huisdier is besmet met COVID-19. Het RIVM adviseert alle personen in het huishouden om rechtstreeks en intensief contact (knuffelen, likken) met het zieke dier te vermijden. Laat als dat mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen was dan uw handen voor en na het contact met het dier en draag indien mogelijk een mondkapje. Houd het huisdier (zoveel mogelijk) binnen en laat het buiten niet los rondlopen. Als het huisdier ernstige benauwdheids- en/of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts en vermeld dat er sprake is van COVID-19 klachten bij zowel het dier als de eigenaar. 


Het advies voor huishoudens waarbij het coronavirus daadwerkelijk is vastgesteld bij één of meerdere personen, is om katten binnen te houden en honden op eigen terrein te houden of aan de lijn uit te laten.


Wat te doen als een huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was van een persoon met een COVID-19 infectie?
Er zijn tot nu toe wereldwijd nog maar enkele gevallen bekend waarbij een huisdier besmet is geraakt met COVID-19 en ziek is geworden. Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar de dierenarts gaat, laat dan weten dat u een ziek dier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. De dierenarts kan dan rekening houden met een eventuele quarantaine.

Waar kan de huisdiereigenaar verder nog rekening mee houden?
De kans dat een huisdier besmet wordt met het nieuwe coronavirus lijkt nog steeds zeer klein. Onderzoek naar COVID-19 is nog in volle gang en we weten nog te weinig over dit virus om verdere conclusies te trekken. Daarom is het verstandig om rekening te houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Dit geldt niet alleen om het nieuwe coronavirus. Honden en katten kunnen veel andere ziektekiemen met zich meenemen die ook schadelijk kunnen zijn voor de mens.

 

Coronavirussen en vele andere ziekteverwekkers worden overgedragen via ademhalingsdruppeltjes en contact met geïnfecteerd lichaamsvocht en ontlasting. Was uw handen daarom regelmatig en altijd na contact met dieren of hun directe omgeving. Bescherm uw huid van direct contact met de ontlasting van dieren door handschoenen of een plastic zakje te gebruiken bij het opruimen. Laat uw huisdier niet aan open wondjes of sneeën likken, en voorkom dat uw huisdier u in uw gezicht likt.

 

De maatregelen die wij nemen om het risico op verspreiding van het coronavirus onder ons als personeel en diereigenaren te beperken vindt u in dit artikel.

 

kat