Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van het nieuwe type coronavirus, COVID-19, tot een internationale gezondheidscrisis verklaard.

Inmiddels is iedereen wel op de hoogte van de gezondheidsproblemen en risico’s die dit virus bij mensen kan veroorzaken, maar hoe zit het met onze huisdieren? Zijn zij ook gevoelig voor dit virus en kunnen zij andere dieren of mensen besmetten? Aangezien er nog vrij weinig bekend is over dit virus en er nog volop onderzoek wordt gedaan zal dit artikel bij belangrijke actuele bevindingen worden bijgewerkt.

Verschillende types coronavirussen bij onze huisdieren
Er zijn veel verschillende typen van het coronavirus. Het is al lang bekend dat honden en katten hun eigen specifieke coronavirussen hebben. Bij katten komt het Feline coronavirus voor, dat bij een chronische infectie kan leiden tot Feline Infectieuze Peritonitis. Bij deze dodelijke kattenziekte treedt een heftige ontstekingsreactie op rond de vaten in weefsels zoals de buik, nieren en hersenen. De meeste infecties met een coronavirus leveren bij katten trouwens geen problemen op. Bij honden komen maagdarmproblemen door een corona-infectie voor, die gepaard gaat met milde tot ernstige diarree. Daarnaast kunnen honden ook besmet raken met nog een ander type coronavirus dat leidt tot luchtwegproblemen zoals hoesten, niezen en neusafscheiding. Belangrijk om te weten is dat al deze types coronavirussen al langer bestaan en hiervan geen dier-op-mens besmettingen bekend zijn.

Kunnen huisdieren geïnfecteerd worden met Corona COVID-19?
Het type coronavirus waar op dit moment een uitbraak van is en waarover veel wordt gesproken op het internet, in de kranten en op televisie is het type COVID-19. 

Op 28 februari is er in Hong Kong één hond van een geïnfecteerde persoon ‘zwak positief’ getest op COVID-19 met een laag aantal virusdeeltjes. Er wordt aangenomen dat de hond lokaal virusresten rond zijn neus heeft door het contact met de eigenaar. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de hond werkelijk geïnfecteerd is met het corona virus. De hond zou ook geen relevante ziekteverschijnselen hebben gehad.

Tijdens een persconferentie in België op 27 maart is bekend gemaakt dat er een kat kat positief is getest op het nieuwe coronavirus. De infectie is hierbij ovegedragen van de al besmette eigenaar naar de kat. Dit is het eerste officiele geval van een COVID-19 besmetting bij een dier. Het gaat hier om een alleenstaand geval, de kans dat een huisdier besmet raakt met het virus blijft zeer klein.

Er zijn geen aanwijzingen dat onze huisdieren een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.


Moet contact tussen gezonde huisdieren en andere dieren worden vermeden?
Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus COVID-19 overgedragen kan worden van dier op dier. U kunt uw hond dus gewoon uitlaten en in contact laten komen met andere honden. Uw kat mag gewoon naar buiten.

Moet contact met huisdieren of andere dieren vermeden worden als iemand besmet is met COVID-19?
Hoewel de kans dat een dier ziek kan worden door COVID-19 zeer klein is, is het raadzaam dat mensen die positief getest zijn het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.

Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen was dan uw handen voor en na het contact met het dier en draag een mondkapje. Het advies voor huishoudens waarbij het coronavirus is vastgesteld bij één of meerdere personen, is om katten binnen te houden en honden op eigen terrein te houden of aan de lijn uit te laten.

Wat te doen als een huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was van een persoon met een COVID-19 infectie?
Er is tot nu toe nog maar één geval bekend waarbij een huisdier besmet is geraakt met COVID-19 en ziek is geworden. Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar de dierenarts gaat, laat dan weten dat u een ziek dier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. De dierenarts kan dan rekening houden met een eventuele quarantaine.

Waar kan de huisdiereigenaar verder nog rekening mee houden?
De kans dat een huisdier besmet wordt met het nieuwe coronavirus lijkt nog steeds zeer klein. Onderzoek naar COVID-19 is nog in volle gang en we weten nog te weinig over dit virus om verdere conclusies te trekken. Daarom is het verstandig om rekening te houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Dit geldt niet alleen om het nieuwe coronavirus. Honden en katten kunnen veel andere ziektekiemen met zich meenemen die ook schadelijk kunnen zijn voor de mens.

 

Coronavirussen en vele andere ziekteverwekkers worden overgedragen via ademhalingsdruppeltjes en contact met geïnfecteerd lichaamsvocht en ontlasting. Was uw handen daarom regelmatig en altijd na contact met dieren of hun directe omgeving. Bescherm uw huid van direct contact met de ontlasting van dieren door handschoenen of een plastic zakje te gebruiken bij het opruimen. Laat uw huisdier niet aan open wondjes of sneeën likken, en voorkom dat uw huisdier u in uw gezicht likt.

 

De maatregelen die wij nemen om het risico op verspreiding van het coronavirus onder ons als personeel en diereigenaren te beperken vindt u in dit artikel.

 

kat