Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

In oktober besteden wij aandacht aan de oudere kat.

Bij katten vanaf 7 jaar neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Maar liefst 1 op de 3 van deze katten heeft chronische nierziekte en zelfs 2 op de 3 katten van 7 jaar en ouder hebben last van arthrose. Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn en andere klachten, dus we hebben het vaak pas laat door als er iets aan de hand is.

Als aandoeningen zoals een verhoogde bloeddruk, chronische nierziekte, suikerziekte en arthrose op tijd worden ontdekt, zijn er vaak meerdere mogelijkheden om de kat nog een lang prettig leven te geven. Daarom nodigen wij u en uw oudere kat in de maand oktober uit voor een seniorenconsult.

Tijdens het seniorenconsult voert de dierenarts een uitgebreide gezondheidscontrole uit bij uw kat en wordt er specifiek gelet op ouderdomsproblemen zoals arthrose, hart- en gebitsaandoeningen. Daarnaast wordt er een urine- en een bloedonderzoek uitgevoerd. Met de urine kan onder andere het soortelijk gewicht van de urine worden gemeten, wat ons een indicatie geeft over het concentrerende vermogen van de nieren en dus ook de nierfunctie. Ook wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van suiker, bloedcellen of eiwitten  in de urine. Het bloedonderzoek bestaat uit de bepaling van de hoeveelheid creatinine en SDMA in het bloed. Een verhoging van deze waarden kan wijzen op een verminderde nierfunctie. Met de bepaling van het SDMA-gehalte kan al in een vroeg stadium, zelfs voordat er duidelijke klinische verschijnselen zijn, een nierprobleem worden aangetoond. 

In oktober betaalt u voor dit speciale seniorenconsult €50 in plaats van €88,96. Voor dit consult hebben wij verse urine nodig. Dat betekent dat deze urine maximaal 3-4 uur oud is en zo lang bewaard is in de koelkast. Voor meer informatie over het opvangen van urine verwijzen wij u door naar het artikel ‘Urine opvangen bij de kat’.

Heeft u één of meerdere katten van 7 jaar of ouder en bent u geïnteresseerd in het seniorenconsult? Maak dan een afspraak in de maand oktober. Wij zien onze oudere generatie katten graag tegemoet!

kat