Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

In regio Den Haag is afgelopen weekend een geval van kattenziekte vastgesteld.

De nieren en lever van het 9 maanden oude kitten waren al zodanig aangetast dat behandeling niet meer mogelijk was en hij moest worden ingeslapen. Eind 2016 en eerder dit jaar kwamen er ook al meldingen van kattenziekte uit Amsterdam, Den Haag, Alphen aan de Rijn en Den Bosch.

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte veroorzaakt door een Parvovirus. Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en wordt het dier ook vatbaar voor andere virussen en bacteriën. De symptomen van kattenziekte zijn onder andere braken, diarree, uitdroging, en abortus en hersenschade bij kittens. Er zijn geen geneesmiddelen tegen het virus zelf, dus alleen de symptomen kunnen worden behandeld. De kans op herstel is afhankelijk van de ernst van de ziekte, de conditie van de kat en de kwaliteit van de zorg. Bij uitblijven van behandeling is de ziekte vrijwel altijd dodelijk.

Omdat kattenziekte via de ontlasting verspreid wordt en erg besmettelijk is wordt aangeraden om elke kat te vaccineren. Katten kunnen buiten worden besmet door contact met zieke katten of infectieuze ontlasting, maar het virus kan ook makkelijk naar binnen worden gebracht via bijvoorbeeld schoeisel. Het vaccineren van binnenkatten is daarom dus ook erg belangrijk.

Meer informatie over het vaccineren van katten leest u hier.

kat