Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Teken-encefalitis is een virusziekte die hersenvliesontsteking bij hond en mens veroorzaken.

Onderzoek door het RIVM heeft uitgewezen dat het TBE-virus sinds 2016 ook in Nederlandse teken is aangetroffen, waaronder op de Utrechtse heuvelrug. De ziekte komt voor in grote delen van Europa (onder andere Duitsland, Oostenrijk), Rusland en bepaalde gebieden in Centraal-Azië. In het voorjaar van 2016 kwamen er aanwijzingen dat in Nederland reeën besmet zijn met het TBE-virus en is het virus ook bij teken aangetoond in verschillende gebieden in Nederland. Inmiddels zijn enkele patiënten bekend die het TBE-virus in Nederland hebben opgelopen, waaronder op de Utrechtse Heuvelrug. 
Het tick-borne encephalitisvirus (TBE) kan hersenvliesontsteking bij hond en mens veroorzaken. Deze ziekte is ook wel bekend als Früh Sommer Meningo Encephalitis (FSME).

 

Symptomen
De meeste honden die besmet zijn geraakt met het virus worden niet ziek of krijgen milde klachten één tot twee weken na een tekenbeet. Bij de honden die ziek worden, verloopt de ziekte meestal in twee fasen. In de eerste fase lijken de klachten erg op griep. Je ziet klachten als: milde koorts, hoofd-, spier- en gewrichtspijn, misselijk, braken en vermoeidheid. Deze fase duurt 2 tot 7 dagen. Hierna heeft zijn er ongeveer een week geen klachten.

 

Bij een deel van de patiënten ontwikkelt de ziekte zich verder en wordt in een tweede fase het centraal zenuwstelsel aangetast. In deze fase kunnen de hersenen, hersenvliezen en ruggenmerg ontstoken raken. Daarbij zie je klachten als: zware hoofdpijn, verminderd bewustzijn, sufheid, ander gedrag, verlammingen, lichtschuw zijn, misselijkheid en duizeligheid. Bijna de helft van de patiënten houdt blijvend letsel over aan deze ziekte!Door een goede tekenbestrijding kunt u een besmetting voorkomen!

kat