Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Februari is de maand van de gebitsverzorging bij huisdieren. In deze maand wordt in veel dierenartsenpraktijken in Nederland, waaronder dierenkliniek Zamenhofdreef, extra aandacht besteed aan het gebit.

 

Uit onderzoek is gebleken dat 80% van alle honden en ruim 60% van de katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben. Het grootste probleem bij de hond en kat is gingivitis, een tandvleesontsteking die ontstaat door de ophoping van tandplak, een witgeel papperige aanslag die eigenlijk bij elk dier aanwezig is. Als tandplak niet verwijderd wordt zal dit verkalken tot tandsteen, een harde bruine laag op de tanden en kiezen. Door de vorming van tandsteen zullen uiteindelijk ook dieper gelegen weefsels gaan ontsteken, en dan wordt de ontsteking parodontitis genoemd. Als hier niets aan wordt gedaan kan dit leiden tot loszittende tanden en kiezen of zelfs kaak- en zenuwontstekingen.

 

Gebitsproblemen kunnen lang onopgemerkt blijven, maar erg pijnlijk zijn en ook tot problemen van andere orgaansystemen leiden. Op onze website vindt u onder het kopje ‘info’ artikelen met meer informatie over gebitsproblemen bij de hond, kat en het konijn.

 

Vaak komt de eigenaar pas bij ons als er al zichtbare problemen zijn ontstaan en is een gebitsreiniging en het eventueel trekken van tanden of kiezen onder narcose nodig. Toch zijn er ook veel dingen die je als eigenaar kunt doen om dit te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van het voer (geef uw hond of kat brokken als hoofdvoeding!) of zelfs een speciaal dieetvoer ontwikkeld om tandplak en tandsteen te voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende speeltjes te koop die helpen het gebit te reinigen. De beste manier om het gebit van je huisdier te verzorgen is het poetsen van de tanden en kiezen.

 

De actie van de maand februari is een gratis gebitscontrole. De dierenarts neemt tijdens deze controle de tijd om het gebit van uw huisdier te bekijken en geeft adviezen over eventuele verdere behandeling of tips voor onder andere het tanden poetsen. Bent u benieuwd hoe het ervoor staat met het gebit van uw huisdier? Maak dan een afspraak via telefoon of e-mail, of kom even langs aan de balie.

kat