Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

Veel dieren hebben als pup of kitten in hun socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden die vergelijkbaar zijn met vuurwerk.

Op volwassen leeftijd kunnen deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreiging worden gezien. Het is ergens ook een functionele angst, want vuurwerk is nou eenmaal niet zonder gevaar. Het angstgedrag kan zich uiten in vluchten, trillen, niet naar buiten willen, in elkaar duiken, in hoekjes kruipen waar ze eigenlijk niet in passen, enz. Erfelijke aanleg is, naast aangeleerd gedrag of een traumatische ervaring, een belangrijke oorzaak voor het angstgedrag. Nerveuze honden of katten zullen eerder angstgedrag vertonen dan honden of katten die van nature rustig en flegmatisch zijn.

 

Wat kun je direct doen:

 

 • Zorg voor een schuilplaats 
  Van nature willen dieren zich verstoppen als ze bang zijn en het kan ze helpen als een schuilplaats wordt aangeboden, bijvoorbeeld een kast onder de trap of een bench/kooi met dekens aan de boven- en zijkanten. Een ideale plek voor zo’n schuilplaats is ergens centraal in het huis of op een plek waar uw huisdier zich vaker verstopt
 • Demp het geluid van vuurwerk
 • Sluit de gordijnen, doe deuren en ramen dicht en laat uw huisdier zo centraal mogelijk in uw huis. Doe de radio of TV aan om de knallen te maskeren. Let op: op oudjaarsavond is er ook vaak geknal op TV en radio. Een CD op de herhaalstand geeft ook afleiding.
 • Houd uw huisdier binnen
  Laat uw huisdier niet naar buiten als er kans is dat er vuurwerk knalt. Laat honden voor het donker wordt uit en houdt ze daarna binnen. Als er tijdens het uitgaan vuurwerk afgaat, bestaat de kans dat uw huisdier bang wordt om naar buiten te gaan.
 • Troost uw huisdier niet
  U mag er wel zijn, dus duw het dier niet weg als hij steun zoekt. Haal hem echter niet aan of knuffel hem niet. Ze kunnen op den duur minder goed omgaan met hun angst als u afwezig bent. Op de lange termijn wordt het probleem dan erger.
 • Blijf kalm
  De meeste huisdieren voelen het aan als hun eigenaar bang is en dat verergert hun stress. Uw kalmte zal op uw huisdier afstralen
 • Word niet boos 
  Het gedrag van uw huisdier is misschien hinderlijk maar het ontstaat door angst. Straf zal de situatie alleen maar erger maken en agressie kunnen opwekken.
 • Wees op abnormaal gedrag voorbereid
  Angst kan er voor zorgen dat uw huisdier onvoorspelbaar gedrag gaat vertonen. Als een dier uitgaan koppelt aan vuurwerkknallen zal het dier zich verbergen of zelfs agressie vertonen als u op het punt staat met uw hond te gaan lopen.
 • Overleg met uw dierenarts
  Deze kan maatregelen voor de korte termijn aanraden waaronder medicijnen, zeker als uw huisdier erg onrustig wordt. Hierdoor zal de stress verminderen en zal de angst niet verder toenemen. Uw dierenarts kan u ook adviseren over de lange termijn aanpak.

Voedingssupplementen en medicatie

 

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben. Door deze stoffen aan de voeding toe te voegen kunnen de symptomen van stress bij dieren aanzienlijk verminderd worden. 
CALM Diet van Royal Canin biedt een natuurlijke oplossing voor stress bij honden en katten. Het dieet bevat alfa-casozepine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van melk dat rustgevende eigenschappen heeft, zonder enige bijwerking. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. Deze unieke combinatie van speciale voedingsstoffen helpt honden en katten om te gaan met stressvolle situaties. De effecten zijn merkbaar na 1 tot 2 weken. CALM Diet kan voorgeschreven worden wanneer stressvolle situaties worden verwacht, bijvoorbeeld door vuurwerk, vakantie, verblijf in een pension of de komst van een nieuwe huisgenoot. CALM Diet kan ook langdurig worden gegeven of worden voorgeschreven in combinatie met gedragstherapie en is uitsluitend verkrijgbaar via de dierenarts.

 

Alprazolam is een kalmerende middel die angst onderdrukt en het dier minder gevoelig maken voor geluid. Het onderdrukt tevens het leren, waardoor het dier dat bij een angstige ervaring deze ervaring minder goed zal onthouden. Bij honden kunt u alprazolam toedienen een half uur tot een uur voor het vuurwerk losbarst. Bij erg angstige honden kunt u al een aantal dagen voor Oud en Nieuw beginnen met geven, dan mag de dosering 2 x daags zijn.

 

Het dier mag niks aan zijn nieren of lever mankeren, geen verhoogde oogboldruk hebben (glaucoom) en niet drachtig zijn of zogen. Bij dikke dieren, vooral katten, moet men extra voorzichtig zijn met de dosering. Katten zijn bovendien extra gevoelig voor het spierverslappende effect. Voor honden met angstagressie zijn deze middelen geen goede keuze, want als de angst verminderd wordt, bestaat de kans dat het dier meer agressie gaat vertonen.

 

Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan.
Zylkène is smakelijk en eenvoudig te geven: open de capsule en meng het wateroplosbare poeder met wat eten of een snoepje zoals een stukje worst/vis. De capsules kunnen ook in hun geheel gegeven worden. Zylkène hoeft maar een keer per dag gegeven worden.
Voor kortdurende stress kan 1 tot 2 dagen van tevoren met Zylkène worden begonnen en blijft men Zylkène gebruiken gedurende de periode van stress. Bij angst voor vuurwerk kan minimaal 2 weken van tevoren begonnen worden met Zylkène. Het afsteken van vuurwerk wordt tenslotte ook al ruim 2 weken voor Oud en Nieuw gedaan.

 

Verdampers of halsband van Adaptil
Deze verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferomoon. Een feromoon is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen, waardoor stress en angst verminderen. Deze feromonen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op andere dieren of op de mens. Doe de verdamper in het stopcontact in de ruimte waar de hond het meest verblijft, en begin hier 2 tot 3 weken voor oud en nieuw mee. Laat de verdamper gedurende die gehele periode dag en nacht in het stopcontact, tot ongeveer 1 week na Oud en Nieuw of tot deze leeg is. De D.A.P. Verdamper is absoluut veilig. Het stroomverbruik is nagenoeg nihil. Veiligheidshalve wordt gebruik afgeraden in ruimten waar CARA-patiënten veel verblijven of slapen.

 

Feliwayverdamper is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium als veilig te markeren. Door deze gezichtsferomonen van de kat na te maken kan Feliway een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de kat zijn omgeving geven. Feliway kan worden gebruikt om katten zich prettig te laten voelen en ze gerust te stellen, bijvoorbeeld als vuurwerk stress geeft en een verandering in de leefomgeving van de kat.

 

Wij wensen u en uw dieren een prettige jaarwisseling!

kat