De lente is het onrustige seizoen voor alle katten, zowel binnen- als buitenkatten.


Er hangt iets in de lucht als het lente is. De hormonen gieren in het rond. Ook de binnenkat ziet, ruikt en voelt dit.
Buiten zijn katers op zoek naar krolse poezen om te dekken. Deze onrust merk je zelfs bij gecastreerde katers. De ongecastreerde katers komen van ver en gaan dan vreemde territoria in. Dit kan leiden tot sproeien, vechten en dekken. En natuurlijk tot langdurig en klaaglijk miauwen. Dit veroorzaakt veel stress bij katten en we zien dan ook meer onzindelijkheid.
Het hele jaar door zijn er nestjes, maar het voorjaar is toch het seizoen en de eerste nestjes zijn er al in april. En we blijven het zeggen: zorg dat je katten worden gesteriliseerd en gecastreerd. Er zijn al katten genoeg.

 

Katten vinden het heerlijk om buiten te zijn, zeker als de lente begonnen is. Als u niet wilt dat uw kat uit de tuin gaat of dat er vreemde katten in de tuin komen zijn er verschillende oplossingen. Ook als u wilt dat uw kat veilig op het balkon kan zitten. Want ga er niet vanuit dat uw kat leert van een val, maar zorg ervoor dat u ervan leert. Op internet kunt u zich goed orienteren, zie b.v. www.nettenlijn.nl of www.kattenren.nl.
Zo kan uw kat veilig genieten van alles wat de lente te bieden heeft qua geuren, vlindertjes en andere vliegende beestjes.
In huis zijn er ook gevaren van openstaande ramen of balkondeuren. Vooral kantelramen zijn er erg gevaarlijk. Uw kat kan daarin bekneld raken en dan zelfs overlijden. U kunt horren plaatsen voor een raam of balkondeur. Bij een kantelraam kunt u aan beide kanten een dikke opgerolde handdoek plaatsen tussen de kier, zodat uw kat niet bekneld kan raken. Er is ook een speciaal net verkrijgbaar om kieren van kantelramen mee af te sluiten.
Door de zachte winters zien we dat katten niet meer zo goed van vacht wisselen en er veel onderwol blijft zitten wat kan gaan vervilten. Dit gebeurt ook bij kortharige katten. Katten kunnen dan erge last krijgen van haarballen. Kam uw kat goed of maak een afspraak met Samira, onze kattentrimster.