Ons gebruikelijke vaccin, Nobivac Myxo-RHD, beschermd tegen myxomatose en RHD 1, echter niet tegen RHD 2.

Op dit moment is er nog geen geschikt vaccin tegen deze variant beschikbaar.

Er is duidelijk geworden dat meerdere andere Europese landen wel beschikken over een vaccin tegen deze variant. De apotheek van de faculteit diergeneeskunde heeft inmiddels contact gelegd met de leverancier en naar verwachting zullen we in de tweede week van januari beschikken over een geschikt vaccin tegen RHD 2.


Zodra we beschikken over het vaccin zullen we dit middels, een nieuwsbrief en een oproep aan alle bij ons bekende konijneneigenaren, laten weten.


Sinds december kunnen we wel een minder geschikt vaccin bestellen. Aan dit vaccin kleven wat nadelen. Het vaccin moet na 6 weken herhaald worden en er is niet bekend hoelang het dan zal beschermen tegen RHD 2.
Het is voor grote groepen konijnen, waarbij het besmettingsrisico hoog is, een optie om met dit vaccin te enten. Het is hierna wel noodzakelijk om de dieren alsnog met het nieuwe, meer geschikte vaccin te enten.


Tot u konijn beschermd is door het nieuwe vaccin is het natuurlijk belangrijk om verspreiding van de ziekte te voorkomen, neem daarom zo veel mogelijk maatregelen.

 

  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden. Voorbeelden van bruikbare desinfectiemiddelen zijn onder andere Virkon-S® en natriumhypochloriet. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken, agrarische winkels etc. Uw dierenarts kan u hierover ook adviseren.
  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.
  • Treft u dode wilde konijnen aan? Meldt deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website.
  • Speciaal voor konijnenopvangadressen, kinderboerderijen etc.: het is aan te raden het ‘verkeer’ van konijnen te minimaliseren, tenzij er een goede quarantainevoorziening aanwezig is. Ieder nieuw konijn kan immers een risico inhouden.